Elbil-lading hjemme

Mange kjøper elbil og lurer på hvordan det er best å lade den hjemme.  Her er litt info om hvorfor du ikke skal lade på den kontakten du har, og hva du bør gjøre i stedet for.

Hvorfor ikke lade på “vanlig” stikk-kontakt (schuko)?

 • Regelmessig lading av elbil på vanlig stikk-kontakt (kalt “schuko” på fagspråket) kan være farlig, og er ikke lovlig.  Vanlige ledninger og stikk-kontakter er ikke ment for å trekke opp mot maks belastning over lang tid, og det kan gå varmgang i skjøter rundt omkring i huset, i selve kontakten osv. som kan være en stor brannfare.  Dette er grunnen til at nyere komfyrer/stekeovner osv. bruker en annen kontakt også.  Varmgang i kontakten til varmtvannsberedere er også en av de største brannårsakene, og de trekker ikke strøm over så lang tid som elbil.  DSB (direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) er ansvarlig for lovverket rundt dette, og sier at regelmessig lading av elbil regnes som bruksendring der det elektriske anlegget skal oppfylle nye regler som om det var laget i dag.  Det betyr at å ta i bruk en eksisterende stikk-kontakt til lading av elbil regelmessig ikke er lovlig – av gode grunner. Her er link til hele skrivet fra DSB, se spesielt punkt 3.
  Sporadisk bruk av schuko (på hytten, besøk hos venner osv.) er lovlig men en bør lade på lavere ampere om mulig og man må følge med at ikke det går varmt.  Det er også ekstremt viktig at du ikke henger “ladekladden” i kontakten, men bruker noe til å avlaste vekten fra kontakten, en krok, tau e.l..
 • Skjøteledninger skal ikke benyttes.  Bruker du likevel en skjøteledning, bruk en tykk kabel, rull den helt ut og legg den for all del ikke over veien, fortau o.l. pga klemfare og påfølgende varmgangs-fare.  Kobler du til skjøteledning ut et vindu e.l. kan det hende den ikke er tilkoblet jord, og det kan medføre livsfare å lade på en slik skjøteledning.
 • Husk at det er veldig mye strøm lagret i en elbil.  Det er stor fare involvert om noe skulle gå galt og du f.eks. skulle få tilbakeslag av strøm tilbake inn i huset. Det er dette man trenger type B-vern for å forhindre.

Hva bør jeg installere?

Så hvordan bør du lade om du skal gjøre det lovlig og sikkert?  Du har 3 alternativer:

 1. Lading på schuko med følgende krav oppfylt (også kalt mode 2):
  1. Maks 10A sikring og jordet kontakt, det må være egen kurs og sikring kun for denne ene stikk-kontakten (kan ikke være dobbelt-stikk eller andre uttak på samme kurs)
  2. Jordfeilvern type B
  3. Krok/oppheng for ladekladden slik at den ikke henger i støpselet.  Kontakten tåler maks 0.5kg, mens de fleste ladekladdene veier minst 3kg.  Det er veldig viktig at den blir hengt opp etter en krok, i et stativ el.l.
 2. Industristikk (blå eller rød) med følgende krav oppfylt (også kalt mode 2):
  1. Jordet kontakt, det må være egen kurs og sikring kun for denne ene stikk-kontakten (kan ikke være dobbelt-stikk eller andre uttak på samme kurs). Den kan være mer enn 10A.
  2. Jordfeilvern type B
  3. Krok/oppheng for ladekladden slik at den ikke henger i kontakten.
 3. Type 2 ladeboks (“på vegg ladepunkt” / ladestasjon) med følgende krav oppfylt (også kalt mode 3):
  1. Opp til 63A 230V/400V
  2. Jordfeilvern type B
  3. Fast eller løs kabel

Alle 3 alternativene krever egen kurs/ledning og jordfeilvern type B.  Det gjør at prisforskjellen er ganske liten, siden du må ha elektriker og strekke frem ny kabel uansett.  Derfor vil jeg absolutt anbefale å gå for alternativ 3 som gir best sikkerhet og hastighet.  Fordelen med alternativ 3 er også at det ikke er strøm i kontakten/ledningen før den er koblet til bilen og bil og lader er enige om at alt er ok (bl.a. er da ledningen låst fast i bil-enden).  Det betyr at barn og andre ikke kan skade seg om de skulle putte noe inn i kontakten, da den ikke er strømførende.  Du har også muligheten til å kjøpe ladestasjoner med ekstra funksjoner som styring fra app, opplåsning med brikke, lastbalansering for flere ladere osv.

 

Til slutt et hjertesukk: Når du kjøper hus til noen millioner, elbil til minst noen hundretusen, kanskje opp i millionen, så bør du også spandere på deg å installere en ordentlig ladeløsning hjemme som ikke er en brannfare.  Liv kan gå tapt, verdier kan gå opp i røyk, du kan få avkortning på forsikringen osv. I forhold til dette er 15-20’000 for å få etablert en skikkelig lader til elbil hjemme ikke så mye.  En skikkelig vegg-lader for elbil vil vare i lang tid, og kunne brukes på fremtidige biler uten at du trenger bytte noe.

Elbilhjelpen.no er et firma som selger ladebokser ganske rimelig.  Noen er også med jordfeilvern type B innebygget, så slipper du å betale elektrikeren for å installere det.  De har også avtale med elektrikerfirma som utfører en rimelig installasjon av disse ladeboksene i flere byer, ellers er det bare å kontakte ditt lokale elektrikerfirma.  Jeg bor selv i Bergen og har god erfaring med Ampera elektro.

 

Vurderer du å kjøpe Tesla? Bruker du linken min får du 8000 i prisavslag og fri supercharging.  Har du spørsmål?  Send meg en mail.

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: