Elbil-spørsmål

Jeg får stadig spørsmål relatert til elbil – noen ærlige, noen som jeg mistenker for å bare trolle.  Tenkte å oppsummere noen av de mest stilte spørsmålene her, så kan de som er interessert lese mine tanker rundt elbil.

 

Vår Tesla i hagen

Hvorfor valgte du elbil?

Jeg er veldig opptatt av miljøet og at jeg valgte elbil er nok ca. 60% miljø og ca. 40% tech.  Med det siste mener jeg at jeg synes elbil er enormt mye mer moderne enn en bil som går fremover ved å lage eksplosjoner av olje fra dinosaurer. I tillegg ønsker jeg å sponse de som bruker penger på å utvikle ny teknologi som kan erstatte den gammeldagse forbrenningsmotoren.  Hver gang jeg kjører en bensinbil nå, føles det som å gå 30 år tilbake i tid – skikkelig umoderne og tungvindt.

 

Du sier miljøvennlig, men er det ikke slik at elbilen egentlig ikke er miljøvennlig?  Det brukes jo mye CO2 under produksjonen og bilen din går vel bare på kullkraft likevel!

Her er det flere ting som må besvares.  Først: CO2 under produksjon.

CO2-utslipp fra ICE-biler

Det er riktig at elbilen har hatt et forholdsvis stort CO2-fotavtrykk under produksjonen.  Dette er ikke så rart siden det kreves teknologisk utvikling og å få opp en miljøvennlig masseproduksjon av batterier.  Elon Musk og Tesla jobber med å løse dette med den nye gigafactory’en sin, som skal være CO2-nøytral i sin produksjon av batterier.  Som jeg skrev over ønsker jeg å sponse den teknologiske utviklingen.  Siden omtrent hele CO2-utslippet skjer under produksjonen er dette noe som kan løses og vil da hjelpe på alle nye biler.  Kjøper man en ny bensinbil i dag, vil man slippe ut CO2 i 20-30 år til bilen skrotes.  En elbil har ingen CO2-utslipp lokalt, noe som gjør den udiskutabelt til det beste for lokalmiljøet.

F.eks. Bergen som sliter veldig med altfor mye CO2 NO2 og svevestøv lokalt – det såkalte giftlokket over byen.

Så: Kraften som brukes til å lade bilen.Vannkraft
For det første, så får alle som er medlem av elbilforeningen i Norge kraft som er garantert fornybar gjennom EUs ordning for opprinnelsesgarantier.  Alle som kjøper elbil i Norge får medlemskap i elbilforeningen første året, og de fleste jeg vet om i hvert fall fornyer dette etter det.  Jeg har også selv betalt noen øre ekstra i veldig mange år til Ustekveikja som jeg bruker som da garanterer at jeg kun får strøm fra vannkraft.  Så er det mange som sier at det fører jo bare til at noen andre bruker mer kullkraft.  Til det har jeg å si at Europa er et lukket kvotemarked, så bruker noen mer kullkraft, må noen andre bruke mindre.  Det er også sånn at Norge eksporterer mer kraft til Europa enn vi importerer fossil strøm.  De neste årene vil Norge også bygge ut mer fornybar kraft enn alle landets 2.5 millioner personbiler ville behøvd om alle gikk på strøm.

Så må det også nevnes at de som påstår elbilen ikke er miljøvennlig tolker alt i verste mening for elbilen og alt i beste mening for fossilbilene. De regner som oftest ikke med produksjonen av bensinen og transporten til bensinstasjonen.  Den energien som går med til å produsere og transportere en liter bensin til bensinstasjonen kan min Tesla gå en mil på.  Og det er uten å ta med selve literen med bensin…  De pleier også å ta for gitt at 100% av energien som brukes til å lade bilen er fra kullkraft, mens realiteten som oftest i Norge er ca. 0% fra kullkraft.  Så tar de heller ikke med gjenbruk av batteriene etter de er utslitt.  De vil da fremdeles kunne brukes til mange andre formål, og Tesla selv har gjenbruk av alle sine batterier til f.eks. lagring av fornybar energi som vind og solkraft. Dette senker CO2-fotavtrykket mye i regnestykkene for elbilen.

 

 Men disse elbileierne bare snylter på felles-skapet med alle fordelene de får!Money Money Money

Det er morsomt hvordan janteloven kom for fulle mugger da Tesla kom med Model S og ble populær.  Elbilforliket er kanskje en av de få vedtakene til Stortinget som virker etter hensikten, og derfor blir kritisert.  Det er gitt et sett med fordeler for å øke andelen elbiler i Norge.  Når folk kjørte rundt i en Buddy uten varmeapparat og knapt kom til jobb og hjem igjen, så var det greit.  Men når det ble flere og flere som kom i flotte Tesla’er, så var det ikke så greit lenger.  Misunneligheten lenge leve.

Fordelene som gies i Norge er: Ingen mva, ingen bilavgifter, ingen bompenger, gratis parkering på de fleste offentlige plasser, gratis ferge de fleste plasser, lav årsavgift og man kan kjøre i kollektivfeltet.  Jeg vil gå gjennom de hver for seg og si litt om hva som har betydd noe for meg, men først vil jeg si noe om fordelene totalt sett: De som kjøper en elbil i dag betaler mer enn de som kjøper en bensinbil.  Selv om de får alle disse fordelene.  Nettopp derfor er det etter min mening utrolig viktig at fordelene er der en god stund til, for å motivere folk til å velge elbil foran bensinbil.  Det er jo også nettopp derfor de kom til, for å stimulere folk til å velge en litt dyrere elbil foran en bensinbil. Hvis man begynner å røske vekk fordelene allerede nå, så vil det for det første føre til en bråstopp i salget av elbiler, og for det andre vil alle de som har basert seg på å betale litt mer for bilen under forutsetning av disse fordelene etterpå føle seg rundlurt og sitte igjen med en mye større regning for bilbruken enn de hadde forutsatt ved kjøpet.

 • Ingen mva eller bilavgifter: Disse må beholdes om man ønsker folk til å kjøpe elbil.  Det er mye som skjer for å få ned prisen på elbilen, men det går enda noen år før det skjer.  Derfor må man fremdeles stimulere til økt elbilkjøp ved å la være å kreve inn disse avgiftene.  Det er mange som kaller dette sponsing, men det er ikke sponsing men fravær av avgifter.  Det er to forskjellige ting.  Det er heller ikke sånn at jeg ville kjøpt en bil til 2 millioner hvis jeg ikke fikk tesla’en til 650’000 slik mange prøver seg på i debatten.  Alternativet hadde vært en bensinbil til ca. 300’000.  Dermed blir regnestykket som noen prøver seg på helt vanvittig feil når de regner på tapte inntekter til staten som om folk hadde kjøpt en grisedyr sportsbil i stedet for Tesla’en.  Det er nok neppe alternativet for de langt fleste.
 • Ingen bompenger: Dette er en viktig fordel som gjør at regnestykket går opp.  Fjernes denne vil det være ganske urettferdig for de som har kjøpt elbil og tatt dette med i regnestykket for å klare å få det til.
 • Gratis parkering: Dette er en liten greie for meg, men for noen kan det ha vært detaljen som fikk regnestykket med en elbil til å gå opp – derfor synes jeg det er dumt å fjerne denne fordelen nå.  Selv mener jeg at man gjerne kan begynne å ta betalt for ladingen og la det fortsette å være gratis å parkere uten å lade.
 • Gratis ferge: Samme som over.  Kan også nevne at jeg synes det er skammelig at det er fergeselskapene som tar hele utgiften ved denne fordelen.  Det burde være staten som betalte når jeg reiste gratis med en ferge, ikke bli påført som tap til fergeselskapet som kjører strekningen.
 • Lav årsavgift: Igjen, et viktig punkt for mange for at regnestykket skal gå opp.
 • Kollektivfelt-tilgang: Ingen stor greie for meg, for vi har omtrent ikke kollektivfelt rundt Bergen.  Men for mange på østlandet er dette en stor grunn til at de har valgt elbil.  Det har vært gjort undersøkelser rundt Oslo som beviser at det ikke er pga elbilene det går treigt i kollektivfeltet, men at det er alle bilene som skal inn i det venstre feltet fra påkjøringsfeltene som korker alt.  Om alle elbilene skulle vært hevet ut av kollektivfeltene ville det kun gjort ting verre, siden de da ville økt køen i venstrefeltet enda mer.  Man må her finne løsninger som gjør at ikke biler som skal inn på motorveien blir stående og korke opp kollektivfeltet før de kommer inn, så er det ingenting som tilsier at det er fullt i kollektivfeltet pga elbilene. Men den dagen det viser seg å være et problem, så mener jeg man må hive de ut.

Husk at elbilisten har betalt mer for bilen enn en tilsvarende bensinbil koster selv om den har fritak for mva/bilavgifter.  Derfor er det viktig med disse fordelene for at regnestykket skal gå opp.  Etterhvert vil teknologien bli billigere (om 3-5 år tipper jeg), og da er det helt naturlig at man begynner å fase vekk de økonomiske fordelene.  Men inntil andelen elbiler i Norge er vesentlig høyere (den er ikke mer enn ca. 1% nå), så mener jeg at denne politikken beviselig virker og man må beholde den en stund til.  Det er mange som snakker om 2020, og det synes jeg høres fornuftig ut.

 

Hvordan i alle dager fikk du råd til en Tesla?  De er jo så dyre?

Jeg betalte 650’000 for min Tesla Model S.  Det er veldig mye penger.  Likevel mener jeg at regnestykket vil gå opp over 10 år sammenlignet med å kjøpe en bensinbil til 300’000 som var alternativet vi vurderte.  Vi ønsker kun å ha en bil, og da måtte vi ha en bil som går lenger enn de andre elbilene – det er kun Tesla Model S som finnes i dag som kunne erstatte bilen vår 100%.  Skulle vi byttet den ut med en Leaf, måtte vi hatt leiebil så mange dager i året at regnestykket ikke gikk opp.  Men med Tesla’en så mener jeg at vi går ca. i null over 10 år i forhold til bensinbilen.  Det er jo selvfølgelig på grunn av alle fordelene elbilen får i Norge, og som jeg skrev over så er jo dette villet politikk fra politikerne – og det de ønsket virker!

I regnestykket har jeg prøvd å ta med alle utgifter som jeg kan komme på relatert til bil, og det er et regnestykke jeg oppfordrer alle til å gjøre – det er utrolig hvor mye penger vi bruker på å ha bil!  Summerer man det opp blir det veldig mye over 10 år.  Med elbil er det mange av disse utgiftene som faller bort eller blir dramatisk mindre – f.eks. koster det ca. 1 krone per mil å lade bilen, og på langkjøring lader man gratis på Tesla sine superchargers resten av livet.  Dermed er det mulig å få det til.   Med i prisen på 650’000 er også en serviceavtale i 8 år, så jeg skal ikke betale en krone i service/EU-kontroll osv. i 8 år.  Det er veldig forutsigbart og deilig.

Når det gjelder verditap er jeg ikke så veldig opptatt av det, siden jeg tenker å ha bilen til den skal på skraphaugen.  Men det er klart at for de som vil selge bilen om noen år er det viktig.  Verdifallet på en elbil er vanskelig å forutsi. Jeg vil tro at på de mindre elbilene så vil verdifallet være ganske stort – det har man f.eks. sett på Mitsubishi iMiev som har hatt en stor prisreduksjon på nybilprisen allerede, noe som jo går utover bruktbilprisene.  For Tesla sin del, så har den foreløpig holdt seg veldig høy – faktisk kan man selge sin brukte Tesla Model S nå og få mer for den enn den kostet ny. Jeg vil også tro at siden Tesla Model S ikke har noen konkurrenter i sin klasse, så vil den holde seg bedre i pris. Men dette blir jo spådommer, så her må alle gjøre opp sin mening selv.

 

Hva med batterier?  De må vel byttes og koster mye?

Batteriene er ganske dyre nå, men Tesla selv sier de regner med at de holder i 10-15 år.  De garanterer 8 år.  Innen den tid er det skjedd veldig mye innen batteriteknologi, og Tesla sier selv at de tipper man da vil få en batteripakke som er dobbelt så bra som den man har nå til ca. 30’000.  Det kan man jo leve med. Levetiden på batteriene på en Tesla er også estimert å være lenger enn på andre elbiler siden den har så mye teknolog i bilen som passer på helsen til batteriene.  De har gjort forsøk i USA der de har en bil som kjører og kjører og kjører, og hittil har den kjørt flere hundre tusen kilometer.  Den har kun ladet på supercharger, noe som ikke er anbefalt å gjøre hele tiden for det vil forrige batteriene mer enn vanlig lading, men likevel klarer de ikke måle noen reduksjon i rekkevidden.

 

Hva med rekkevidden.  Selv med Tesla er jo ikke den mer enn 4-500km?Lading hjemme

Nesten all daglig bilkjøring i Norge er så kort at det holder lenge med en Nissan Leaf.  Men så er det ferie og slikt der man gjerne kjører langt.  Til daglig kjøring er Tesla sine 4-500 km (eller ca. 320 hvis man lader batteriet til 80%, noe som er anbefalt til daglig) mer enn langt nok.  Man trenger altså ikke mer lading enn det man får hjemme om natten med en Tesla.

Lading superchargerPå langkjøring finnes altså Tesla sine Superchargers.  Disse lader halve batteriet på ca. 20 minutter, eller til 80% på ca. 40 min.  Det har ikke vært så mange av de i Norge hittil, men nå begynner utbyggingen virkelig å ta fart og innen utgangen av året er det 21 superchargers i Norge.  Man skal da kunne kjøre fra lofoten til Italia på Tesla sine Superchargers, helt gratis, og uten å måtte tenke for mye på hvor man kjører, det skal alltid være minst en innen rekkevidde.

For min del er det uansett passe med en stopp for å strekke på beina, kjøpe en pølse eller noe å drikke, gå på do osv. hver 400km, så jeg synes ikke det gjør noe i det hele tatt at man ikke kommer lenger.

 

Håper dette besvarte noen av spørsmålene du kan ha hatt rundt elbiler.  Er det noe mer, så spør under så skal jeg prøve å svare og evt. utvide artikkelen med flere spørsmål/svar etterhvert.

Tags: , , ,

3 Responses to “Elbil-spørsmål”

 1. Einar Says:

  Ferger er ikke gratis. En må betale personbillett istedet for bilbillett. Billigere, men absolutt ikke gratis 😉

  • Morten-Chr. Bernson Says:

   Det blir jo et definisjons-spørsmål. Bilen er gratis, og det er jo den det handler om. Du må betale for deg selv, noe som du også må til vanlig – men da er det ofte en pakkepris for bil og fører.

 2. Hydrogenbiler – fakta og hvorfor de ikke er et alternativ | MortenCB's blog Says:

  […] Tips and rants from me. « Elbil-spørsmål […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: